Otakar Vávra

28. února 2011 v 20:58 | Michal Všechovský


Charakteristika znamení Ryby

Ryby mají v porovnání s ostatními jedenácti znameními specifickou povahu. Vynikají zvláště svým nesobeckým a citlivým přístupem k ostatním. Agresivita a spekulace je jim španělskou vesnicí, jsou až příliš opatrní. Často jsou pochybovační o svých schopnostech a mají nedostatek sebevědomí. I malé popichování okolí berou velice vážně a stávají se tak terčem posměchu. Přes skutečnost, že jsou to lidé spolehliví, upřímní a důvěryhodní, kolektiv jim právě díky jejich vlastnostem vyčítá chyby a problémy, jež nastaly. I ty, za které nemohou. Spoléhají na sliby ostatních a nejednou naletí. Pozor na intriky!

Možná by bylo vhodné, aby si nalezli jakéhosi "obránce", který se za ně postaví. Skuteční přátelé a dobří lidé snad dokáží poznat jejich pozitiva a cenné vlastnosti. Na profesionální úrovni a v zaměstnání si Ryby dobře vedou v kolektivu lidí, kteří jsou jim nakloněni, kteří dokáží ocenit jejich schopnosti a výkon. Hodí se do státní správy a do vědeckého výzkumu (tedy tam, kde se tak trochu "ztratí v davu"). Mají zvláštní cit pro přírodu (přírodovědci, chemici, ekologové) a historii.

Ryba s Rybou k sobě v manželství jde, je to vztah harmonický a vyrovnaný. Chtějí-li však něčeho dosáhnout, není to spojení ideální. Jeden druhého totiž nedokáží dost dobře podpořit a podnítit. Jako vhodný "ochránce" se hodí Štír, Rak nebo Panna.

Horoskop na rok 2011 - Ryby

ryby

Vztahy:

Budete přitažliví pro vaše nadřízené, především cizince, kteří o vás mají sexuální představy. Dejte si pozor na vyzývavost. V květnu si můžete vybírat milence nebo partnery podle nálady, ale pokud se probere z pasivity milovaný partner, budete nejraději. V listopadu můžete zažít velký uragán vášní, které vás dokážou hluboce uspokojit.

Peníze:

Finance budou mít rychlý oběh, proto si dejte pozor, jak s nimi nakládáte. Umíte si najít dobré partnery. Pozor na krádeže, peněženku mějte dobře uschovanou. Nebojte se o penězích jednat s odborníky v bankách. V tuto chvíli ještě nečekejte rychlé zisky. Postupujte opatrně.

Práce:

Budete se muset naučit lépe jednat s lidmi. Pokud pracujete v kontaktních povoláních, musíte si dát pozor na nepříjemné chování a nálady. Může vás to stát místo. Na konci března vše vyřešíte. Štěstí přeci jen budete mít celý rok. Hodně získáte, pokud umíte cizí jazyky, nebojte se prezentovat v říjnu a listopadu.

Zdraví:

Můžete úspěšně držet diety. Chronické problémy se žaludkem musíte řešit, už únor vám přinese nejistotu. Můžete se zranit při nakládání s těžkými předměty ve vašem domově nebo v práci. Hlavně v listopadu ale budete svěžejší, choďte pravidelně plavat nebo do sauny, Neptun přeje relaxaci. Problémy řešte bylinnými preparáty.

Horoskopy na pondělí 28. 2. 2011

Máte v sobě rozsáhlou chaotičnost, což ještě zvyšuje postavení Luny v Blížencích a špatná vazba vládnoucí planety na Saturn a hlavně Slunce. Pokud možno, dnes se nevydávejte za žádnou cenu na úřady a nesnažte se komunikovat se svými nadřízenými. Můžete mít dokonce tak narušené nervy, že vás musí partner ošetřovat.

Dnešní vztah ryb ke znamení

Beran:

Vaše dobré rozpoložení přitahuje hodně cizích osob.

Býk:

Můžete se věnovat různým milostným zážitkům.

Blíženci:

Máte spoustu dobré nálady a váš partner ani nestačí zírat.

Rak:

Partnerský život se jakoby utápí v mlze, tak ho tam nechejte.

Lev:

Dnes dokážete svého partnera udolat svým charizmatem,

Panna:

Chápete, že láska musí občas trápit, aby byla pravá.

Váhy:

Váš milostný a partnerský život nebude působit příznivě.

Štír:

S přítelem si opravdu hluboce rozumíte.

Střelec:

Zvláště v sexu si dokážete užívat opravdu naplno.

Kozoroh:

Přichází k vám skutečná láska.

Vodnář:

V partnerovi dokážete vyvolat pocity neskutečné blaženosti.

Ryby:

Vy i váš partner si umíte přinést vždy spoustu radostí.

Otakar Vávra je český filmový režisér, scénárista a pedagog.

Filmový tvůrce:
Vávra studoval v Brně a Praze architekturu. Během let 1929-30, kdy stále ještě studoval, spolupracoval na několika dokumentech. Roku 1931 Otakar Vávra produkoval experimentální film Světlo proniká tmou. Prvním filmem, který režíroval, byla Filosofská historie z roku 1937.

Dalším filmemch byl Cech panen Kutnohorských, kde si zahrála Zorka Janů, sestra slavné Lídy Baarové. Zorka Janů hrála i ve Vávrových filmech ze 40. let Podvod s Rubensem a Pacientka Dr. Hegela. Její sestra Lída Baarová hrála ve Vávrových filmemch Panenství, Maskovaná milenka, Dívka v modrém a Turbína.

Po roce 1945 Vávra natočil Krakatit, film se silným protiválečným poselstvím. Po únorovém komunistickém puči roku 1948 se Vávra přizpůsobil nové situaci a točil a produkoval filmy oslavující nový režim nebo epické historické fresky podporující oficiální interpretaci české historie: Jan Hus, Jan Žižka a Proti všem. V dalším desetiletí se režim stal liberálnějším a toto období přineslo Vávrovy nejhodnotnější filmy: Zlatá reneta, Romance pro křídlovku a především Kladivo na čarodějnice. Vávra byl, podobně jako celý český film, v šedesátých letech v mimořádné kondici. Po pádu socialismu stát víceméně přestal dotovat kinemagorafii a Vávrovým posledním dlouhometrážním filmem tak zůstala Evropa tančila valčík. Celkem natočil na padesát filmů.

Pedagog:
V padesátých letech společně s jiným českými režiséry pomohl založit FAMU, na které vyučoval po pět dekád (od roku 1963 jako profesor). Jeho studenty byli Miloš Forman a jiní představitelé české nové vlny. Z FAMU odešel v roce 2008.

Vávra odsuzovaný i vyznamenaný:
Vávrův dlouhý život se mu stal inspirací k autobiografii Podivný život režiséra. "Můj život byl s chybami, nehrdinský, ale často dost odvážný," tvrdí ve svých pamětech. "Člověk se přece po porážce vždycky zvedá a nikdy neztrácí naději. Umělec musí mít nezlomnou víru v člověka," píše v závěru své knihy. Podepsaný je pod několika vrcholnými díly české kinematografie, ale i pod komunistickými agitkami a patří mezi nejkontroverznější české umělce.

V roce 2001 byl vyznamenán Českým lvem za celoživotní přínos české kinematografii i Cenou za mimořádný umělecký přínos světovému filmu na karlovarském filmovém festivalu a v roce 2004 Medailí Za zásluhy.

Vybraná díla:

Kladivo na čarodějnice:
Vávrův magnum opus je Kladivo na čarodějnice (1969), film založený na stejnojmenné (1963) knize Václava Kaplického o čarodějnických procesech sedmnáctého století. Kaplický se naopak inspiroval knihou Malleus maleficarum.

Děj se soustřeďuje na osudy skutečných obžalovaných v čarodějnických procesech v Čechách v letech 1678-1695. V době humanismu znovu propukla mezilidská nenávist zapříčiněný mocichtivými jedinci. Inkvizitor Boblig z Edelstadtu rozpoutal sérii procesů, která stála život víc než stovku lidí. Popisem brutality moci film sváděl ke spojení s politickými procesy padesátých let, zejména s osudem Milady Horákové. Sám Vávra tento postřeh potvrdil jako správný.

Černobílá alegorie plná symbolů sleduje příběh až do procesu a odsouzení kněze. Neschopnost zastavit zlo hned zpočátku jen inkvizitora podporuje v jeho činech. Film končí jeho slovy: "Já už nejsem obyčejný člověk. Já jsem... nahoře."


Romance pro křídlovku:
Dalším z Vávrových vrcholů je Romance pro křídlovku (1966). Černobílý film za založen na básni Františka Hrubína o lásce mezi studentem, který si užívá letní prázdniny, a dcerou principála. Milenci se rozhodnou utéct, ale otec vybere pro dívku jiného nápadníka.


Krakatit:
Krakatit (1947) je film natočený na motivy románu Karla Čapka z roku 1924. Vynálezce nebezpečné výbušniny se snaží uchovat svůj objev v tajnosti, aby nemohl být zneužit.

Černobílá verze byla v roce 1980 následována barevnou a nese název Temné slunce. Remake posunul příběh do moderní doby a nevyhnul se propagandě. Často je považován za Vávrův nejslabší film.

Reference:
Sakkara, M. (1980) Die grosse Zeit des deutschen Films: 1933 - 1945. Leoni am Starnberg See: Druffel Verlag.
Sebald, H. (1995) Witch-children: from Salem witch-hunts to modern courtrooms. Amherst, N.Y.: Prometheus Books.
Vávra, O. (1996). Podivný život režiséra: Obrazy vzpomínek. Praha: Prostor.

Filmografie

Jako herec
2005 -Pátrání po Ester role: sám sebe
1955 -Jan Žižka
1951 -Posel úsvitu
1950 -Dva ohne
1950 -Na dobré stopě
1950 -Racek má zpoždění
1949 -Němá barikáda
1949 -Revolucni rok 1848
1949 -Rodinné trampoty oficiála Tříšky
1949 -Vzbouření na vsi
1948 -Az se vrátís
1948 -Bílá tma
1948 -Dravci
1948 -Hostinec U kamenného stolu
1948 -Muzikant
1947 -Krakatit
1947 -Nikdo nic neví (Nikdo nic nevi)
1947 -Predtucha
Jako režisér
2003 -Moje Praha
1989 -Evropa tancila valcik
1985 -Oldrich a Bozena
1985 -Veronika
1984 -Komediant
1983 -Putování Jana Amose
1980 -Temné slunce
1977 -Príbeh lásky a cti
1975 -Osvobození Prahy
1974 -Sokolovo
1973 -Dny zrady I
1973 -Dny zrady II
1969 -Kladivo na čarodějnice
1969 -Trináctá komnata
1967 -Romance pro křídlovku
1965 -Zlatá reneta
1963 -Horoucí srdce
1961 -Nocni host
1961 -Policejní hodina
1960 -Národní umelec Zdenek Stepánek
1960 -Srpnová neděle
1959 -První parta
1958 -Občan Brych (Obcan Brych)
1957 -Proti všem
1955 -Jan Žižka
1954 -Jan Hus
1953 -Nástup
1949 -Láska
1949 -Němá barikáda
1947 -Krakatit
1947 -Predtucha
1946 -Cesta k barikádám
1946 -Nezbedný bakalář (Nezbedný bakalár)
1945 -Rozina sebranec
1945 -Vlast vítá
1943 -Šťastnou cestu
1942 -Okouzlená
1942 -Prijdu hned
1941 -Turbína
1940 -Dívka v modrém
1940 -Maskovana milenka
1940 -Pacientka Dr. Hegla
1940 -Pohádka máje
1940 -Povod s Rubensem
1939 -Humoreska
1939 -Kouzelný dům
1938 -Cech panen kutnohorských
1938 -Na 100%
1937 -Filosofská historie
1937 -Panenstvi
1936 -Velbloud uchem jehly
1935 -Listopad
1934 -Zijeme v Praze
1931 -Svetlo proniká tmou
Jako scénárista
1984 -Komediant
1983 -Putování Jana Amose
1967 -Romance pro křídlovku
1965 -Zlatá reneta
1959 -První parta
1958 -Občan Brych (Obcan Brych)
1957 -Proti všem
1955 -Jan Žižka
1954 -Botostroj
1954 -Jan Hus
1953 -Nástup
1949 -Němá barikáda
1947 -Krakatit
1946 -Nezbedný bakalář (Nezbedný bakalár)
1943 -Šťastnou cestu
1942 -Okouzlená
1940 -Dívka v modrém
1940 -Maskovana milenka
1940 -Pacientka Dr. Hegla
1939 -Humoreska
1939 -Kouzelný dům
1938 -Cech panen kutnohorských
1937 -Filosofská historie
1937 -Hlídač č. 47
1937 -Panenstvi
1936 -Uličnice
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama